Räcker pengarna inte till i slutet av månaden? Vill du spara pengar varje månad, men du får aldrig något över? Svarar du ja måste du ändra på dina köpvanor och minska på utgifterna. Här följer ett antal spartips som gör att du kan få mer pengar över.

Steg ett är att du vet varför du sparar och hur mycket du vill spara. Bestäm dig till vad sparpengarna ska användas. Fasta omkostnader för huset? Till en resa? Eller till en kontantinsats? När du vet varför du sparar är det lättare att motivera sig till det.

Är du nu redo för våra spartips? En sak till bara. Du vet väl att 4Spar erbjuder fasträntekonto med några av marknadens högsta räntor? Att spara hos oss kan vara en enkel affär.

Och lite information om upplägget kring våra spartips. De första spartipsen är av större karaktär, som att omförhandla sin bolåneränta och liknande. De spartipsen kan vara tidskrävande att göra. Efter dem blir spartipsen mer vardagliga och handlar främst om att lägga om sin livsstil. Lycka till med ditt sparande!

Spartips 1. Öppna ett sparkonto

Vårt första spartips är att du öppnar ett sparkonto öronmärkt för sparande om du inte redan har ett. Till det kontot för du över pengar från ditt lönekonto varje månad. Sparkontot ger dig en överblick över ditt sparande.

Du kan också koppla autogiro till sparkontot för smidigare överföring. Om du sparar till flera olika saker kan det vara en bra idé med flera olika sparkonton. Exempelvis ett för sparande till nöjeskonsumtion och ett för sparande till oväntade utgifter för boendet och så vidare.

Som del av vårt första spartips är också att öppna ett fasträntekonto hos 4Spar. Där kan dina pengar förränta sig under tiden du sparar. Observera att dina sparpengar inte omfattas av den statliga insättningsgarantin i ditt konto hos 4Spar.

Spartips 2. Skaffa en ”plånboks-app”

Några av de stora bankerna erbjuder en plånboks-app som är kopplad direkt till ditt kort. Vårt spartips nummer två är att du skaffar en sådan app. Appen ger dig en direkt överblick över vilka utgifter du haft dittills den månaden. Appen märker om du handlar i en matbutik eller i en klädaffär och för sedan in köpet i olika kategorier som ”fritid” och ”mat”. Den kategoriseringen ger dig en bra överblick när du exempelvis ska göra en budget, vilket leder oss vidare till spartips nummer tre:

Spartips 3: Gör en budget

En väl utförd budget är kanske det bästa verktyget för dig som vill spara pengar. En budget visar exakt vilka inkomster och utgifter du har. Det är lätt att omprioritera när man svart på vitt ser vart pengarna går varje månad.

I budgetarbetets tidiga skede när du ännu listar dina utgifter kommer nyss nämnda plånboks-app väl till pass, eftersom den visar hur mycket du spenderat på olika områden som sport, transport och så vidare. Men har du ingen plånboks-app går det förstås bra ändå. Spara i så fall alla kvitton under en månads tid, och ha dem som grund när du gör detektivarbetet att ta reda på vart dina pengar tagit vägen.

Spartips 4: Slå ihop dina lån och krediter

Vårt femte spartips riktar sig till dig med dyra lån. Alltså lån med mycket hög ränta. Vårt spartips är att du samlar dina dyra konsumtionslån och krediter i ett enda lån istället. Förstås ska samlingslånet ha mycket bättre ränta än de ursprungliga lånen. Har du många högkostnadskrediter finns det mycket pengar att spara på att samla dem.

Spartips 5: Förhandla till dig en bättre bolåneränta

Om du har ett stort bolån kan en sänkt ränta innebära att du slipper betala stora belopp till banken. Spartips nummer sex är således att du försöker få ner bolåneräntan, vilket du kan göra genom att försöka omförhandla den med borgenären. Om det inte går kan du vända dig till andra banker och höra vad de erbjuder för ränta. De andra bankernas svar kan för övrigt användas i en förhandling med din första bank.

Spartips 6: Se över ditt mobilabonnemang

Priserna på mobilabonnemang skiljer sig åt, både mellan och inom de olika leverantörerna. Undersök att du inte betalar för mobiltjänster du inte använder. Abonnemangsföretagen kan ha lanserat nya abonnemang som har alla de tjänster du frågar efter, men till lägre pris än det du betalar. Ett spartips är således att du då och då ser över vad som erbjuds på abonnemangsmarknaden!

Om du läser nästa spartips kommer du se att det kan vara smart att välja mobilabonnemang efter hur du väljer ditt bredband.

Spartips 7: Var smart med bredbandet

Om du och din familj strömmar film och serier hemma är obegränsat med wifi att rekommendera. I en situation där hela familjen kan surfa hur mycket den vill hemma kommer frågan: Behöver ni i så fall lika höga surfpotter på mobilabonnemangen? Det kan finnas pengar att tjäna på att minska surfdatan på mobilerna och surfa fritt hemma istället. Eller tvärtom.

Spartips 8: Se över ditt el-avtal

Det finns en nätavgift du inte kommer runt, men bolagen som levererar el erbjuder olika lösningar och priser. Jämför konkurrenternas produkter och priser och försök förhandla dig till ett bra avtal.  

Spartips 9. Byt boende

Att byta sitt boende är det mest omfattande av alla våra spartips. Men där kan det finnas pengar att spara. Lägenheter i innerstan är väldigt mycket dyrare än boenden i förorterna eller utanför storstäderna. Om du byter boende kan du få ner båda bostadslån och amortering. Och i bästa fall också få mer antal kvadratmeter.

Pendlingstiden från ett nytt boende utanför staden behöver inte vara något problem, eftersom hemmaarbete som bekant har blivit mycket vanligare det senaste året. Är detta drastiska spartips kanske en möjlighet?

Spartips 10: Undvik förseningsavgifter

I dagens handlande över Internet betalas mycket på faktura. Spartips nummer tio är att alltid betala fakturorna i tid – en förseningsavgift är den onödigaste utgift som finns. Vissa svenska myndigheter tar i skrivande stund ut hela 450 kr i förseningsavgift utan att skicka en varning först. Med andra ord kan en försent betald faktura bli en dyr, och mycket tråkig, affär.

Spartips 11: Prioritera abonnemang och strömningstjänster

Nyttja dig av endast en strömningstjänst för film och serier i taget. När du och din familj har tömt allt som verkar intressant i utbudet kan du avsluta abonnemanget och byta strömmningstjänst. Ett tips är schematiskt byta tjänst var sjätte månad.

Det samma gäller om du har sportabonnemang för de stora ligorna. Måste du verkligen se Serie A, La Liga, Bundesliga, Premier League, Allsvenskan och den skotska C-ligan samtidigt? Det kan vara ett svårt offer, men det finns pengar att spara på dyra sportabonnemang.

Spartips 12: Skippa nikotinet

Det tolvte spartipset är att du ska sluta med snus och cigaretter. Priserna för nämnda tobaksvaror är höga, och den som brukar dem tenderar att handla dem ofta.

Spartips 13: Laga maten själv

Laga din egen mat hemma istället för att köpa färdig hämtmat, och du kan spara mycket pengar. Och laga maten med så få halvfabrikat som möjligt för att få ner priset ytterligare. Som bonus blir maten du lagar från grunden godare. Gör ordentliga laddningar så du kan göra matlådor till följande dagar. Läs mer om det i spartips nummer 14.

Spartips 14: Gör matlådor

Laga mat i hemmet och ta med dig matlåda till jobbet. Att äta på restaurang är mycket dyrare än att äta sin egen hemmagjorda mat. Om alla kollegor går ut och äter på samma ställe är det förstås tråkigt att sitta ensam i personalrummet. I så fall kan du höra dig för om det finns intresse att tillsammans äta medhavd mat på exempelvis måndagar, tisdagar och onsdagar.

Spartips 15: Cykla istället för att ta bussen eller bilen till jobbet

Att cykla är billigare än att åka buss, tunnelbana eller med egen bil. Om du har cykelväg till jobbet kanske du ska testa detta spartips? Ge det lite tid, i början kan det kännas tråkigt, men med vanan inne kommer du upptäcka fördelar med att cykla. Du slipper väntetid och trängsel och du får frisk luft och en stund för dig själv.

Spartips 16: Planera livsmedelsinköpen

Spartips nummer 16 är att du planerar inköp av livsmedel. Att planera matlagningen gör att du har mer kontroll över vad du äter och kan på så sätt undvika dyra spontaninköp. När du i förväg vet vad du vill ha kan du skanna butikernas lockpriser efter just de produkter du letar efter. Eller vänd på det. Rätta munnen efter matsäcken och planera din matlagning efter vad butikerna säljer till lågpris. Kolla in butikernas reklamblad och kampanjveckor och gör en shoppinglista där efter.

Det kan vara tillåtet att bryta den förskrivna shoppinglistan och göra ett spontanköp. Undantag är ok om du ser riktigt bra erbjudanden på livsmedel du brukar konsumera.

Spartips 17: Köp storpack

Storpack har i regel ett billigare kilopris än standardstorleken. Om du följer spartips nummer 14, eller bara har en stor familj, kan du spara pengar på att handla till det lägre kilopriset. Detta förutsätter att du har plats för livsmedlen och kommer konsumera dem innan de blir dåliga.

Spartips 18: Handla grönsaker när det är billigt

Frukt och grönt har tydliga prisvariationer som följer årstiderna. Spartips nr 18 är att du handlar säsongens grönsaker och frukter. Förutom att du sparar pengar är en fördel med ett sådant konsumtionsmönster att frukt och grönt smakar som bäst när de är i säsong.

Spartips 19. Handla kläder när det är billigt

Vårt sista spartips formuleras så här ”Handla när det är billigt, inte när du behöver”. Vad betyder då det? Jo, handla bara när det är rea, men bunkra då upp med varor. Köp två par jeans istället för ett. Om dina skor håller på att gå sönder, vänta inte tills du är desperat och måste köpa första bästa par. Plocka istället fram ett par nya ur ditt rea-lager. Om du behöver en cykel i sommar, köp den på auktion redan i januari.

Vi hoppas att våra spartips kan ge dig någon nytta! Nu följer lite produktinformation om 4Spar.

Fasträntekonton med förmånliga räntor

4Spars fasträntekonton har räntor från 5,5% till 6,6%. Ju längre bindningstid du väljer, desto högre ränta får du. Just nu kan du välja mellan ett helt bindningsfritt sparande, eller att låsa pengarna i tre eller sex månader. Det bindningsfria alternativet har 5,5 % ränta och de andra 6,1% och 6,6%.

Det är enkelt och det går fort att öppna ett konto hos 4Spar. Du vet i förväg vilken ränta du kommer få och det är helt gratis. Öppna ett konto hos 4Spar nu. Observera att ditt insatta belopp inte omfattas av den statliga insättningsgarantin.

Ytterligare produktinformation

  • Du kan öppna hur många konton du vill hos 4Spar, men det totala beloppet du sparar kan inte överstiga 50 000 kr. Om ditt insatta belopp förräntar sig över den gränsen överförs automatiskt det överskjutande beloppet till ditt förvalda bankkonto.
  • Vi tar inte ut några avgifter vid öppnande av konto, överföring av pengar eller vid några andra tillfällen.
  • Vår samarbetspartner Trustly sköter alla överföringar på ett säkert sätt.

Det är enkelt att öppna ett fasträntekonto hos 4Spar

Det går fort och är helt kostnadsfritt att öppna ett konto hos oss. Med ett fasträntekonto hos 4Spar har du några av marknadens mest förmånliga räntor.

Det går till så här:

  1. Med BankID/E-legitimation registrerar du dig hos 4Spar.
  2. Därefter skickas en länk till din e-postadress.
  3. Klicka på länken och bekräfta din kontoansökan.
  4. Klart! Så enkelt är det att öppna ett konto hos 4Spar. Du kommer i detta skede få mer information om du enkelt kan göra insättningar.

Det förvalda kontot vid nyöppnande är ett Inlåningskonto. Om du istället vill spara i ett Räntekonto med tre eller sex månaders ränta kan du enkelt omvandla Inlåningskontot till ett sådant i inställningarna på din profilsida. Fler frågor om att spara hos 4Spar? Läs våra vanligaste frågor och svar.

Öppna ett konto hos 4Spar. Observera att ditt sparande inte omfattas av den statliga insättningsgarantin.