För den som vill spara pengar finns det massor av sparformer att välja bland. Vilken som är den bästa sparformen beror på vad det är du söker efter. Risknivå, avkastning och bindningstid är bara några faktorer som skiljer sparformerna åt.

I det här blogginlägget beskriver vi flera vanliga sparformer samt informerar om 4Spars produkter.

Öppna ett konto hos 4Spar

Att välja bland sparformer

Ett generellt tips är att välja en sparform som är enkel att sköta, lätt att upprätta och som inte kräver allt för mycket aktivitet. Många vill förstås att avkastningen ska vara så hög som möjligt, men kom ihåg att det alltid finns ett samband mellan högre avkastning och högre risk.

Det klassiska sparkontot på bank är ett riskfritt sparande, insättningarna är dessutom skyddade av den statliga insättningsgarantin. Men den senaste tiden har många vanliga sparkonton haft mycket låg eller ingen avkastning. Det är inte ovanligt att inflationen är högre än sparräntan och att det undsatta kapitalet årligen förlorar i värde. Därför kan det vara intressant att lyfta blicken mot andra sparformer.

 • Spara i fonder

En av de vanligare sparformerna är fondsparande. Det brukar sägas att börsen alltid stiger över tid och att ett fondsparande därför ska vara långsiktigt. Resonemanget brukar vara att om du sparar över 10 år gör det inget om värdet på fonderna dippar då och då, eftersom det totala värdet på sikt ökar.

Men att välja fonder som sparform innebär inte alltid att du sitter still i båten och väntar ut börsens svängningar. Vissa är aktiva handlare med sin fondportfölj, antingen genom att själva byta fonder eller genom att anlita en fondförvaltare.

 • Investeringssparkonto

Investeringssparkonto är en av de nyare sparformerna, som 2012 lanserades efter beslut i riksdagen. Syftet var att göra det lättare att handla med aktier och fonder. Enkelheten består i att ett ISK schablonbeskattas och att deklarationen för kontot kommer färdigifylld.

Risknivån hos ett Isk är beror på vilka fonder eller företag du placerar dina pengar hos. Som namnet antyder kan Investeringssparkonto både vara en investerings- och sparform.

 • Fasträntekonto

Ett fasträntekonto är en sparform där du binder ditt kapital mot en högre ränta. Under tiden du binder ditt kapital kan banken eller inlåningsföretaget använda det för sin egen verksamhet och själva expandera. Därför erbjuds du i regel högre ränta på ett fasträntekonto än på ett vanligt bankkonto.

 • Obligationer

Obligationer är en sparform som bygger på att du lånar ut pengar till ett företag eller stat. Genom att köpa en obligation från ett företag får de in pengar. Senare måste de köpa tillbaka obligationen från dig, och då till ett högre pris än de sålde den för. Obligationens värde bestäms redan när du köper den.

Spara hos 4Spar

Förhoppningsvis har du blivit lite klokare av denna summariska genomgång av olika sparformer. Var bland dessa sparformer placerar sig då 4Spar?

4Spar erbjuder två sparformer, Inlåningskonto och Räntekonto. Vårt Räntekonto påminner om ett fasträntekonto, genom att du binder dina pengar mot en i förväg avtalad ränta. Vårt Inlåningskonto liknar ingen av ovan nämnda sparformer. Inlåningskontot är utan bindningstid, vilket innebär att du har fria uttag och insättningar. Inga av 4Spars sparformer omfattas av den statliga insättningsgarantin.

Närmare information om de två sparformerna vi erbjuder

 • Inlåningskonto har 5,5 % ränta och fria uttag och insättningar. Det minsta belopp du kan sätta in är 1000 kr. Inlåningskontot har ingen uppsägningstid.
 • Räntekontona har bindningstider på 3, 6 och 12 månader. De motsvarande räntorna ligger på 6,1%, 6,6% och 7%. Minimumbeloppsgränsen är 10 000 kr.

Maxbeloppet du kan spara hos 4Spar är 50 000 kr.

Den av era sparformer som passar mig bäst är Räntekonto 6 månader. Hur öppnar jag ett konto?

Processen att öppna ett konto hos 4Spar är likadan oavsett vilken av våra sparformer du väljer.

Du gör så här för att öppna ett konto hos 4Spar

 1. Fyll i dina uppgifter och identifiera dig med hjälp av BankId/E-legitimation.
 2. Efter registreringen skickas en länk till din e-postadress. När du klickar på länken bekräftas din kontoansökan.
 3. Du har nu ditt konto hos 4Spar!
 4. Som förval blir ditt nyöppnade konto ett Inlåningskonto utan bindningstid och med 5,5% ränta. Du kan enkelt ändra ditt Inlåningskonto till ett Räntekonto med 6 månaders bindningstid på din profilsida.

Oavsett vilken sparform du väljer kommer du att behöva koppla ditt vanliga bankkonto till ditt 4Spar konto. Alla transaktioner sköts tryggt och säkert av Trustly.

Vet du vilken av sparformerna som passar dig bäst? Öppna i så fall ditt konto hos 4Spar idag.

Ytterligare information om våra olika sparkonton:

 • Alla våra konton är kostnadsfria att öppna och använda. Inga avgifter för uttag, ränteutbetalningar och insättningar med andra ord.   
 • Om ditt sparkapital förräntar sig över maxbeloppet på 50 000 kr betalas överskottet automatiskt ut till ditt förvalda bankkonto.
 • Du kan öppna flera konton och kan därför både spara till den bästa räntan och samtidigt ha ett Inlåningskonto med fria uttag. Tänk bara på att maxbeloppet du kan spara hos 4Spar är 50 000 kr totalt oavhängigt antalet konton du öppnar.

Binda till bästa räntan eller möjlighet för fria uttag?

Har du inte bestämt dig vilken av 4Spars sparformer du ska välja? Fråga dig i så fall vad som är viktigast, högre ränta eller möjlighet till fria uttag?

Om du har möjlighet att binda pengarna får du högre ränta ju längre tid du binder dem. Men det är inte alltid högsta räntan är det viktigaste. Säg att du sparar pengar till en buffert eller till konsumtion. Om något oväntat inträffar och du behöver din buffert är det förstås nödvändigt att ha direkt tillgång till ditt kapital. Inlåningskontot är i så fall ett bättre val av sparform. Det samma kan gälla om du sparar till konsumtion. Plötsligt blir det utförsäljning på den produkt du sparar till och då måste du kunna komma åt dina pengar med en gång.

Men om du vet att du kan avvara kapitalet i tre, sex eller tolv månader kan Räntekontot vara den bästa av sparformerna. Ingen av 4Spars sparformer omfattas av den statliga insättningsgarantin.

Börja spara hos 4Spar

Vilken av sparformerna passar dig bäst? Öppna ett konto hos 4Spar idag.