Räkna ut vilken sparränta du kommer få med vår räntekalkylator som finns här. Att räkna ut sin sparränta är det bästa sättet för att komma igång med att jämföra olika sparformer. När du räknat ut sparräntan vet du hur mycket avkastning ditt sparande kommer ge.

Börja spara direkt

Om du med en gång vill räkna ut din egen sparränta och direkt öppna ett konto hos 4Spar, gå då till vår räntekalkylator här. Om du istället vill läsa mer om ämnet Räkna ut sparränta fortsätter du bara läsa blogginlägget.

Räkna ut sparräntan och jämför resultaten

När du bestämmer dig för att börja spara finns det mycket att ta ställning till. Vilken typ av sparande ska jag ha? Hur långa perspektiv ska jag ha på sparandet? Förväntar jag mig någon avkastning? När du har svarat på de frågorna är det läge att börja räkna ut sparräntan för det sparande du beslutat dig för.

Oavsett om du sparar långsiktigt eller sparar i ett konto med fria uttag, är det bra att räkna ut sparräntan för att jämföra bankernas och inlåningsföretagens olika erbjudanden.

Spara på sikt eller ha fria uttag?

När du bestämmer dig för att spara pengar är det bra om du i förväg vet om du kan binda pengarna. Det betyder att du går med på att inte ha tillgång till dina sparpengar under tiden avtalet för bindningstiden gäller. I gengäld får du högre ränta när du binder ditt sparande. I regel stiger räntan i takt med längden på bindningstiden.

När du räknar ut sparräntan och jämför de olika bankernas och inlåningsföretagens erbjudanden, ska du komma ihåg att jämföra samma bindningstid! Exempelvis erbjuder 4Spar olika räntesatser, från 5,5 – 8,1%, där bindningstiden är en av de avgörande faktorerna för vilken ränta du kommer att erbjudas. Därför är det viktigt att du vid jämförelser mellan olika sparerbjudanden räknar ut sparräntan du får för samma bindningstid. Att bara se på procenttalet är alltså inte helt rättvisande.

Olika sparformer

Nu har jag bestämt mig för under hur lång tid jag vill spara, är det dags att räkna ut sparräntan för att kunna jämföra olika sparformer? Svaret är: Inte riktigt än. Det kan vara bra att veta skillnaderna mellan olika sparformer före du räknar ut sparräntan.

Olika sparformer:

  • Klassiskt sparkonto på banken. Det är ett vanligt sätt att spara pengar och räntan brukar ligga mellan 1-2%, det vill säga runt den årliga inflationen, ibland över och ibland under. Pengar insatta på ett sparkonto på banken omfattas av den statliga insättningsgarantin.
  • Inlåningsföretag. Inlåningsföretag använder sig av kundernas insatta pengar till exempelvis den egna verksamheten eller investeringar. Inlåningsföretag omfattas i regel inte av den statliga insättningsgarantin. Därför innebär det ofta ett risktagande att spara pengar hos inlåningsföretag, vilket är bra att känna till när du ska räkna ut sparränta och jämföra sparformer.
  • P2P-lån. P2P lån är en ny typ av sparande där dina insatta sparpengar lånas ut. Pengarna lånas ut till flera olika personer, och varje låntagare lånar också av flera sparare. Allt samordnas av P2P-tjänsten, och ingen part vet initialt vilka som lånar, eller vem man lånar av. Systemet påminner om fildelning via torrents. P2P lån omfattas i regel inte av den statliga insättningsgarantin, vilket är bra att känna till när du ska räkna ut sparränta och jämföra de olika sparsätten.

Vad är sparränta?

Vissa vill bara komma till skott, räkna ut sparräntan, välja sparerbjudande, och sedan tänka på annat. Andra är mer nyfikna av sig och vill gärna veta vad sparränta egentligen är för något.

Sparränta är bankens eller inlåningsföretagets ”betalning” till dig för att du sparar hos dem. Dina sparpengar kan nämligen användas av banken. En vanlig bank kan låna ut mer pengar ju fler sparare de har. Som bekant tjänar banken pengar på utlåning, och då är det i sin ordning att de som möjliggör utlåningen -spararna- får en del av vinsten. Det kan vara intressant att veta när du ska räkna ut sparränta.

Sparränta historik

Historiskt sett har det inte varit självklart med ränta. Ränta vid utlåning blev vanligt först på 1300 talet i Italien. Kyrkan var emot ränta som sågs som något fult. Bankirerna kringgick kyrkans förbud genom att kalla ränta för ”gåvor” långivarna fick som tack för lånen. Det genererade enorma vinster till borgenärerna och gav bland annat den kända familjen Medici sin förmögenhet. Räntan var en boll satt i rullning och kyrkan kunde inte stoppa den.

Tittar man på räntan idag så är den generellt sett högre än den var på 1800-talet.

Räkna ut sparränta med sparkalkylatorn

4Spars startsida finns vår sparkalkylator där du enkelt kan räkna ut sparräntan. I sparkalkylatorn kan ange hur stora belopp du vill spara, och om du vill binda pengarna eller ej. Justera  beloppet med hjälp av reglagen för att räkna ut sparräntan för just ditt sparande.

På framsidan kommer du också se våra olika sparformer, Inlåningskontot och Räntekontot. Inlåningskontot har 5,5 % årlig ränta och medger fria uttag. Det är perfekt för dig som både vill ha hög sparränta och samtidigt direkt tillgång till ditt kapital. Räntekontot erbjuder ränta mellan hela 6,1% – 8,1% beroende på hur länge du sparar.

Gå till vår sparkalkylator för att räkna ut sparräntan på 4Spars sparerbjudanden.

Vad sparar du till?

Att räkna ut sparränta och jämföra sparformer syftar till att finna det bästa sparandet för dig. Men vad är det du sparar till? Och vad brukar människor spara till? Det är vanligt att spara till boende, pension och allmänt buffertsparande. Det är också vanligt att spara till nöjeskonsumtion som kläder, datorer och resor.

När du vet vad du sparar till är det lättare att bestämma vilken typ av sparform du ska välja. Och när du vet sparform är nästa steg att räkna ut sparränta och jämföra bankernas och inlåningsföretagens olika erbjudanden.

Buffertsparande är till för oväntade situationer och bör därför sparas utan bindningstid, så du alltid har tillgång till din reserv. Att resa eller hålla giftermål brukar ofta (i det sistnämnda fallet nästan alltid), planeras lång tid i förväg. Så fort du har en tidsrymd under vilken du vet att du inte kommer använda dina pengar, kan du passa på att binda dem för att få ut mesta möjliga ränta.

Räkna ut sparräntan på 4Spars sparkalkylator på www.4spar.se och jämför sedan med räntan från andra inlåningsföretag eller banker. Dina sparade pengar hos 4Spar omfattas inte av den statliga insättningsgarantin.

När du binder ditt sparande

Om du räknar ut sparräntan på något av 4Spars konton kommer du se att räntan ligger i marknadens toppskick. När du binder sparandet får du som nämnt högre ränta. Men när du binder sparandet gör du det inte endast för uttag, utan även för insättningar. Det betyder att om du månadsvis vill tillföra mer kapital till ditt sparkonto, ska du välja Inlåningskontot istället för Räntekontot. När du väl har en summa du vill få maximalt med ränta på, välj då Räntekontot.