En månadsbudget ger dig en god överblick och kontroll över din ekonomi. Det är enkelt att göra en månadsbudget, men det kräver lite tid. Här följer en enkel introduktion till hur du gör en månadsbudget samt information om 4Spars produkter.

Vad är en månadsbudget?

En månadsbudget är en ekonomisk plan och är ett bra hjälpmedel för den som vill ha full kontroll över sin ekonomi. Med månadens alla intäkter och utgifter tydligt listade blir det lättare att fatta medvetna ekonomiska beslut.

En månadsbudget verkar också motiverande, eftersom det blir svart på vitt vad som krävs för att du ska uppnå dina ekonomiska mål. För att lyckas med sin månadsbudget krävs det lite ansträngning, särskilt i början. Att samla kvitton och skriva ner alla inköp är lite bökigt, men när du väl har fått nya vanor behöver du inte samla alla kvitton längre, då räcker det med att du vet att du håller dig innanför den uppsatta ramen för månadsbudgeten.

Att göra en månadsbudget

Steg ett när du gör en månadsbudget är att skriva ner vilka fasta inkomster och utgifter du/ditt hushåll har. Exempel på vanliga fasta inkomster att ta med i din månadsbudget:

 • Månatlig inkomst. Lön efter skatt och eventuella bidrag.

Steg två är att lista ditt hushålls utgifter. Skriv först ned de fasta och stora kostnaderna och bli mer detaljerad vartefter. Exempel på vanliga utgifter:

 • Boende. Hyra och eventuell amortering.
 • El & ytterligare boendekostnader. Elkostnader, sophämtningsavgift o.s.v.
 • Mat. Lista så detaljerat du kan eftersom hushållets matkostnader ofta är en stor del av månadsbudgeten. Ju mer exakt du kan se exakt vart pengarna går, desto lättare kan du omprioritera.
 • Bil. Avbetalning, utlägg för bensin, försäkring och buffert till reparationer.
 • Andra kommunikationskostnader. Pendlarkort, cykelreparationer, taxi och liknande.
 • Försäkringar. Hemförsäkring men även specialförsäkringar för t. ex. mobilen. I vissa fall täcker din hemförsäkring redan butikernas extraförsäkringar för exempelvis nya datorer och liknande.
 • Telefon och Internet.
 • Besparing. Om du sparar pengar varje månad ska det också stå i månadsbudgeten.
 • Strömmningstjänster. Lista dina digitala film-, tidning-, musik-, sport och bokabonnemang.
 • Övriga medlemskap. Fasta utgifter som gym-medlemskap, föreningar och klubbar.
 • Kläder, resor och andra nöjen.

Var beredd på att det tar lite tid att lista dina utgifter. För att få ett gediget underlag bör du spara alla kvitton för alla inköp under en månad. Kvittona ger dig två typer av information som är bra att ha när du gör dig budget. De visar både hur mycket du exempelvis har lagt på mat, samt detaljerat vilken typ av mat du har köpt.

Omprioritera dina utgifter

Med alla utgifter listade får du en god överblick över vart dina pengar går. Den första månaden i en månadsbudget visar hur du konsumerar för tillfället. Det är med den vetskapen som grund du lägger om dina vanor och gör en plan för medveten konsumtion.

Nu kommer du vara hjälpt av att ha sparat alla kvitton under en månad. Detaljerad information är nödvändigt för att du ska veta om dina inköp har varit nödvändiga eller kunnat avvaras. Ta matinköp som exempel. Bakom höga matutgifter kan det finnas flera orsaker: du kanske äter ute, småhandlar i dyra butiker, köper halvfabrikat, slänger mycket mat o.s.v. När du ser vad du lägger pengarna på kan du enklare se exakt vilka vanor du kan ändra på.

En annan vanlig stor utgift det går att spara in på är klädinköp. Med alla kvitton samlade blir det tydligt hur mycket du har lagt ut, och du kan ta ställning till om du vill minska dina utgifter för kläder.

Var realistisk

Att omprioritera är ett tidskrävande arbete och du kommer behöva testa din plan i verkligheten och förmodligen korrigera den.

Den månadsbudget du gör åt dig själv måste vara realistisk. Om du exempelvis aldrig har gjort matlådor förut bör du inte räkna med att göra matlådor exakt varje dag i din nya plan. Börja hellre med exempelvis två matlådor per vecka den första månaden och öka sedan succesivt.

Att göra budgeten blir mycket lättare om du inte är ensam, ett tips är därför att be en vän om hjälp att resonera om du bor i ett ensamhushåll.

Även om det är tufft att ändra vanor är det fullt möjligt. Var disciplinerad, förlåt dig själv om du misslyckas och gläd dig när du klarat ditt mål.

Några generella tips hur du kan spara pengar:

 • Storhandla och laga mat hemma istället för att köpa hämtmat.
 • Köp endast kläder när det är realisation. ”Handla när det är billigt, inte när du behöver” är ett mantra. Nya sommarskor på höstkanten, eller nya skidor på våren etcetera
 • Köp begagnade möbler.

Fler tips finns om du googlar efter sätt att få billigare vanor.

Följ upp din månadsbudget

I början när du praktiserar din nya månadsbudget är det bra att spara alla dina kvitton. Då kan du enkelt se var det gick fel om du misslyckas följa månadsbudgeten. Det finns också appar där du kan anteckna varje inköp om du tycker det är lättare än att spara kvitton.

Tjäna pengar hos 4Spar med din nya månadsbudget

Ett mål många har när de gör en månadsbudget är att få mer pengar över. Dessa pengar kan sparas eller investeras. 4Spar erbjuder fasträntekonton med hög sparränta. Att sätta in dina pengar hos 4Spar kan bli en god investering, avkastningen ligger mellan 5,5 – 7 %. Öppna ett konto hos 4Spar idag! OBS! Ditt insatta kapital hos 4Spar omfattas inte av den statliga insättningsgarantin.

Spara/Investera som en del av månadsbudgeten?

4Spars olika produkter passar olika typer av månadsbudgetar. Vårt Inlåningskonto är en investeringsform där du har fria uttag och insättningar. Inlåningskontot passar därför dig som gör en månadsbudget som kräver att du alltid har tillgång till ditt sparade kapital.

För dig som kan binda pengar under en bestämd tid passar något av Räntekontona bättre. Ju längre tid du binder pengarna, desto högre avkastning får du.

Klicka här för att investera i ett sparande hos 4Spar.

Produktinformation

Inlåningskontot har en rörlig ränta på 5,5%. Du har fria uttag och insättningar.

Räntekontona har en bunden ränta på 6,1%, 6,6% och 7% för bindningstider på tre, sex eller tolv månader.

4Spar är registrerade hos Finansinspektionen, men dina insatta pengar omfattas inte av den statliga insättningsgarantin.

Maxbeloppet du kan spara är 50 000 kr. Om det insatta beloppet förräntar sig över maxbeloppet betalas överskottet automatiskt ut till ditt förvalda bankkonto.

Det är helt kostnadsfritt att vara kund hos oss. Varken vid öppnande av konto, insättningar eller uttag förekommer det några avgifter.

Det är enkelt att öppna ett konto hos 4Spar

Så här gör du för att öppna ett konto hos 4Spar:

 • Registrera dig med BankID/E-legitimation
 • En länk skickas till din e-postadress.
 • Klicka på länken och bekräfta din ansökan.
 • Klart! Du ar nu ett konto hos 4Spar.

Obs! Ditt insatta kapital omfattas inte av den statliga insättningsgarantin.