Det är flera faktorer som påverkar avkastningen i ditt sparande. Förhoppningsvis kan detta blogginlägg guida dig när du jämför sparräntan mellan olika banker, institut och inlåningsföretag.

Du som sparar önskar förstås att pengarna samtidigt ska växa så mycket som möjligt. När du jämför sparränta kommer du se stora skillnader mellan olika sparformer. Ofta hänger skillnaden i sparränta ihop med vilken risk du som sparar tar. Sparkonton som omfattas av den statliga insättningsgarantin brukar erbjuda väsentligt lägre ränta än de sparkonton som inte har någon garanti.

Väljer du en sparform med hög avkastning kan du tjäna mycket pengar. Före du väljer sparande är det en god idé att bekanta sig med vad de olika sparformerna innebär och sedan jämföra sparränta. Med rätt sparande växer dina pengar medan du kan tänka på annat! 

4Spar

4Spar erbjuder räntor på 5,5 – 8,1%. Vill du läsa mer om att jämföra sparränta fortsätter du bara scrolla vidare i blogginlägget. Men vill du med en gång komma till vår produktsida där du idag kan registrera dig för sparande med hög avkastning – klicka här!

Varför jämföra sparränta?

Att spara pengar är något många vill göra om de får chansen. Att spara på ett sparkonto med ränta är ett sätt att skydda dina pengar från att ätas upp av inflationen. När du jämför sparränta gör du det för att hitta ett sparande som låter dina pengar växa.

Ett sparkonto med ingen eller låg sparränta, gör att dina pengar i praktiken sjunker i värde givet den inflation som brukar råda. En friggebod som första året kostade 50 000, kommer året efter kosta 51 000 om inflationen är 2%. Därför är det viktigt att du har ränta på ditt sparande. När du jämför sparränta kommer du i bästa fall hitta ett sparande som inte bara svarar mot inflationen, utan också låter dina pengar växa över den. Hos 4Spar kan du spara med ränta mellan 5,5 – 8,1 %. Ditt sparande hos 4Spar omfattas inte av den statliga insättningsgarantin.

Vad är en sparränta?

Det kan vara bra att känna till vad ränta är när du jämför sparränta. Ränta är de pengar banken eller inlåningsföretaget ger dig för att du lånar ut dina pengar till dem. Eftersom banken eller inlåningsföretaget bättre kan planera sin verksamhet eller investeringar när de vet under hur lång tid de får låna dina pengar, erbjuder de högre ränta ju längre tid du binder ditt sparande.

Jämför sparränta och se på bindningstiden

Med längre bindningstid erbjuds du som sagt högre ränta. När du jämför sparränta är det därför viktigt att du funderar över hur lång tid du är villig att binda dina besparingar. Läs mer om perspektiv på ditt sparande här nedanför.

4Spars Inlåningskonto med fria uttag ger en avkastning på 5,5 % medan det bundna ger avkastning på upp till 8,1% per år.

Hur stor ränteutbetalningen blir bestäms av hur hög räntesatsen är och vilket belopp du har på sparkontot.

Jämför sparränta – hur långt är ditt perspektiv?

För att hitta det sparkonto som är bäst för just dig bör du fundera på hur länge och hur mycket pengar du ska spara.

Spara långsiktigt

För dig som planerar att spara över en längre tid som 2 år eller mer är det bäst att välja ett sparkonto där du kan binda pengarna.

När du jämför sparränta mellan olika banker och inlåningsföretag kommer du se att du i regel får högre avkastning när du avtalar att binda pengarna.

Spara med medellång tidshorisont

När du sparar med medellång tidshorisont, som är mellan 3 månader och 1,5 år, är det också bäst att binda sparandet. Samma resonemang som vid långsiktigt sparande gäller: När du i förväg går med på att frånsäga dig tillgången till dina pengar får du också högre ränta. Jämför sparränta för medellångt sparande och hitta den sparform som passar dig bäst!

Kortsiktigt sparande med fria uttag

Det går också att spara pengar samtidigt som du har direkt tillgång till dem. Det kan handla om att du gärna vill spara, men att du inte har möjligheten att avvara pengar under i förväg uppgjord tid. Då gäller det att vara noggrann när du jämför sparränta mellan olika konton med fria uttag, räntan kan skilja sig åt väsentligt. 4Spars ränta för obundet sparande är 5,5 %, vilket ofta är långt över de flesta räntorna på vanliga sparkonton hos bankerna. Tänk bara på att 4Spars sparkonto inte omfattas av den statliga insättningsgarantin.

Sammanfattning

Fundera över hur lång tid du är trygg med att binda dina pengar i ett sparande. Titta sedan på hur lång bindningstiden är, samt vilken risk du tar, när du jämför sparräntan hos olika banker och inlåningsföretag. Lycka till!

Vad är ett inlåningsföretag?

När du jämför sparränta är de bra att veta skillnaden på en bank och ett inlåningsföretag. Ett inlåningsföretag använder pengarna du sparar till företagets verksamhet eller investeringar. Ofta får du ingen garanti för dina pengar när du sparar hos ett inlåningsföretag. Som kompensation erbjuds du ofta mycket generös ränta på ditt sparande samt inga eller få avgifter. När du jämför sparränta mellan vanliga banker och inlåningsverksamheter bör du se till hela bilden, både de högre räntorna men också det högre risktagandet.

Jämför sparränta mellan P2P-lån och andra lån

När du jämför sparränta kommer du säkert att stöta på P2P- lån. Ett P2P lån är en ny typ av lån och som namnet antyder liknar låneformen fildelning via torrents. Skillnaden mot vanliga lån är att den som tar P2P-lån inte lånar av en borgenär, utan av flera stycken. Det är dock inget som i praktiken märks, eftersom låntagaren tar lånet från ett P2P-låneföretag som har samlat långivarna. Borgenärerna vet i sin tur heller inte vem eller vilka som är gäldenärer. Poängen med P2P lån är att sprida risken och att minimera alla vanliga bankkostnader. P2P lån innefattas i regel heller inte av den statliga insättningsgarantin.

Jämför sparräntan mellan P2P lån och andra sparformer och fundera på hur du vill göra.

Jämför sparränta mellan sparkonto och aktier?

Att jämföra sparränta och välja mellan olika sparkonton är förstås meningsfullt, men det går också att jämföra sparräntan hos sparkonton med räntan från andra investeringar som aktier och fonder. Sparkonto och aktiesparande är två olika saker, det ena är en sparform, det andra är en investering. Det finns också likheter. I båda fallen sätter du pengar åt sidan istället för att använda dem, med förhoppningen att pengarna ska ge avkastning.

De två stora skillnaderna mellan ett klassiskt sparkonto på bank, och mellan aktier och fonder, är risken du tar och att du i förväg vet avkastningen hos ett sparkonto. Aktier och fonder följer som bekant marknadens svängningar och du kan därför aldrig i förväg veta vad räntan kommer landa på. Just att det inte går att förutse utfallet är aktiespekulerandets natur och där i ligger också risken.

Fonder är mindre riskfyllt än aktier eftersom du sprider risktagandet. Vissa fonder är baserade på trygga och stora företag, som har en förväntad mycket låg risk för att gå i konkurs, men ger heller inte någon överraskande hög avkastning. Varken fonder eller aktier ger någon garanti för avkastning, men t.ex. pensionsfonderna lutar sig mot det historiska faktum att fonder ofta stiger över lång tid.

Är det då någon idé att jämföra sparräntan hos sparkonton med räntan hos fonder och aktier? Gällande aktier är svaret nej, börskursen är allt för oförutsägbar. Vid fondsparande är svaret mer osäkert. De stora fondpaketen tuffar ofta på utan allt för stora svängningar, men någon på förhand given exakt siffra på räntebeloppet finns som sagt inte. Därför argumenterar vissa att fondinvesteringar är ett sparande. Hos ett sparkonto med fast ränta vet du alltid vilken avkastning du kommer få*.

*”Sparkonto” i stycket ovan syftar till ett klassiskt sparkonto på en bank. Med ett sparkonto hos 4Spar vet du också exakt vilken sparränta dina pengar ger, men någon garanti för sparräntan eller ditt insatta belopp lämnas inte.

Varför ska jag spara

Poängen med att jämföra sparränta är för att du ska finna maximal avkastning och den sparform som passar dig bäst. Men varför ska man överhuvudtaget spara pengar? När du sparar pengar har du alltid ekonomiska resurser, både för nytta och nöje.

Spara till köp

Om du i april sparar till en vinterjacka kan du binda pengarna så du får maximalt med ränta till när du tar ut dem i november.

Spara till buffert

Att ha ett buffertsparande innebär att du sparar för att ha en ekonomisk trygghet om något oväntat skulle inträffa. Den som varit i ekonomiskt trångmål vet värdet av sparat kapital. Ett buffertsparande bör därför inte låsas, eftersom du inte vet när du kommer behöva pengarna. Jämför sparräntan hos sparande med fria uttag, när du väljer ditt buffertsparande.

Jämför sparränta och ta ditt beslut

En punktlista på hur du kan hitta rätt sparkonto för dig:

  1. Börja med att fundera om du vill ha insättningsgaranti eller riktigt hög avkastning på ditt sparkonto
  2. Fundera över om du vill binda pengarna eller ha fria uttag
  3. Välj sedan ut ett antal inlåningsföretag eller banker som fyller dina önskemål för ditt sparande
  4. Nu kan du börja jämföra sparränta!
  5. Var uppmärksam på om det tillkommer några avgifter för uttag eller öppnande av konto.

Att låna av 4Spar

Jämför sparränta och välj den sparform som passar dig bäst. När du sparar hos 4Spar kan du välja mellan Inlåningskontot som är en sparform med fria uttag och en årsränta på 5,5 %. Vi erbjuder också bundet sparande i produkten Räntekonto. Där binder du ditt sparande i minst 3 månader och i max 2 år. Räntan hos Räntekonto varierar mellan 6,1% och 8,1%.

När du väljer sparkonto ska du inte bara se till räntan utan också till om det följer några kostnader till kontot. Dolda kostnader samt avgifter för uttag och vid upprättande av konto, är inte ovanligt. Hos 4Spar tillkommer inga kostnader eller avgifter, oavsett hur många konton du öppnar eller hur många uttag du gör.

Att jämföra sparränta

Förhoppningsvis har du blivit lite klokare på hur du ska resonera när du jämför sparränta och olika konton. Lycka till med ditt sparande!