Att investera betyder att man satsar kapital i förhoppningen om att det ska växa. Ordet används oftast vid aktieköp, men kan också användas vid andra satsningar som ger avkastning. 4Spar erbjuder sparkonton med väl tilltagna ränteavkastningar.

Vill du investera i ett sparande hos 4Spar med några av marknadens högsta räntor? Klicka här för att börja spara.

Denna text innehåller både produktinformation om 4Spar och allmänna resonemang om att investera.

Är det en investering att spara hos 4Spar?

Med tanke på våra höga sparräntor går det att argumentera för att det är en investering. Observera att ditt insatta kapital hos 4Spar inte omfattas av den statliga insättningsgarantin.

Sparkonton och räntor hos 4Spar

4Spar erbjuder två olika sparformer. Det ena är vårt Inlåningskonto med fria uttag, och det andra är något av våra Räntekonton där du binder pengarna. Om du väljer att investera i ett sparkonto hos 4Spar kommer din ränta variera beroende på hur länge du binder dina pengar.

Inlåningskontot saknar helt bindningstid, du har obegränsat antal uttag och insättningar, samt en årlig, rörlig ränta på 5,5 %. Inlåningskontot passar dig som vill kunna investera och ta ut pengarna när som helst. Det är gratis att sätta in och ta ut från sparkonton hos 4Spar.

Räntekonton är vår andra produkt. Den finns i tre varianter med bindningstider på 3 månader, 6 månader och ett år. Räntan på Räntekontona är fast och är motsvarande 6,1%, 6.6% och 7%. Se tabellen nedan för en enkel överblick över de olika sparformerna. Vill du investera i ett sparkonto? Klicka här

                  Mer information om våra sparkonton:

 • Inlåningskontot har en minsta insättning på 1000 kr och en maxinsättning på 50 000 kr. Kontot saknar uppsägningstid. Räntan är 5,5% och rörlig.
 • Räntekontona har minsta insättning på 10 000 kr och ett maxbelopp på 50 000 kr. Räntan är fast på 6,1%, 6,6% och 7%.
 • Gemensamt för alla våra konton är att om ditt kapital stiger ovanför beloppsgränsen, betalas överskottet automatiskt ut till ditt förvalda bankkonto. Det är med andra ord enkelt att hålla koll på avkastningen om du väljer att investera i ett sparkonto hos 4Spar.
 • Alla uttag och insättningar är kostnadsfria. Likaså att öppna ett konto att investera i. Du kan öppna hur många konton du vill, men det totala beloppet kan inte överstiga 50 000 kr per person.
 • Alla överföringar sköts tryggt med BankID via vår partner Trustly. Detta är Trustly

Som du kan läsa är det både enkelt, smidigt och avgiftsfritt att investera i ett sparande hos 4Spar. Klicka här för att registrera dig. Ditt insatta kapital omfattas inte av den statliga insättningsgarantin.

Så här går registreringen till när du vill investera hos 4Spar

För att komma igång med att investera hos 4Spar ska du börja med att fylla i formuläret på vår hemsida och bekräfta med BankID eller E-legitimation. Då får du ett e-postmeddelande med en länk. När du klickar på länken bekräftas din kontoansökan. Efter det får du ett till mail med information om insättningar och sparkontot.

När du öppnar ett sparkonto för att investera hos oss får du automatiskt ett Inlåningskonto med 5,5% i ränta och fria uttag. Vill du istället investera i något av våra Räntekonton så gör du det via din profilsida. Där kan du meddela oss om att du vill öppna ett Räntekonto. Kom bara ihåg att ange det nya kontonumret för Räntekontot på din inbetalning.

Klicka här för att komma igång med att investera hos 4Spar

Resonemang och information

Texten har hittills handlat om 4Spars produkter. Nu följer lite information och några resonemang om att investera i allmänhet. Resonemangen är textförfattarens egna, och är inte menade som rekommendationer för dig som vill investera.

Att investera långsiktigt ger högre avkastning

Ett bra sätt att bli rik på är att låta sina pengar arbeta – med andra ord: att investera dem. Att investera och låta kapital växa är ofta långsiktiga projekt. När du väljer att investera hos 4Spar är avkastningen också högre ju längre tid du binder dina pengar.

Investera på flera ställen

Många som väljer att investera i aktier och fonder väljer att fördela satsningarna i en portfölj. En aktieportfölj kan innehålla både högriskaktier med hög avkastning, samt kapital i tryggare företag där vinsten i stället förväntas vara lägre men säkrare.

Beloppstaket för att investera hos 4Spar ligger på 50 000 kr. 4Spar kan vara ett komplement i en aktieportfölj där investeraren vill gå in med högre belopp än så.

Spara för att investera

Pengar du investerar är pengar du utsätter för en risk. Den risken kan vara olika stor, men den som vill ha chansen på snabba och stora aktieutdelningar, brukar i regel behöva satsa på högriskaktier. Högriskaktier kan vara i företag med potential att växa, men som det inte har investerats särskilt mycket i tack vare dess osäkerhet. Det brukar starkt avrådas från att investera i riskfyllda bolag om du inte har råd att ta förlusten.

Om du vill investera kan du behöva vara beredd på att förlora pengar. Det är alltså en mindre bra idé att investera pengar du lagt undan för annat, så som semester eller husköp. Det är ofta bättre att i förväg spara ihop och öronmärka pengar att investera för.

Sparar du hos 4Spar kan du exempelvis bestämma dig för att använda den ackumulerade räntan till vidare investeringar. Kom bara ihåg att sparande hos 4Spar innebär en viss risk, dina insättningar omfattas inte av den statliga insättningsgarantin.

En fördel med att investera i ett sparande hos 4Spar som skiljer sig från att investera i aktier, är att du i förväg vet vilken avkastning du kommer få. Klicka här för att investera i ett sparkonto hos 4Spar.

Investera i guld

Ädelmetaller var historiskt sett den traditionella råvaran att handla med i flera västländer, och särskilt guldet hade ett mycket högt förtroende som betalmedel. När papperssedlarna kom var de i början tänkta att avspegla motsvarande guldreserver. Med tiden försvagades den sammanlänkningen och 1972 klipptes dollarns koppling mot guld fullständigt. I motsats till vad dåtidens experter trodde har guldet sedan dess bara fortsatt att öka i värde. Därför menar vissa att guld kan vara en säkrare investering i tider när valutor är i svängning.

För och nackdelar med att investera i guld

Att investera i guld har sina för- och nackdelar. Vi resonerar kring dessa här.

Att investera i guld görs med förhoppningen om att guldpriset har stigit under tiden du ägt guldet. Till skillnad från företags aktiekurser som direkt avspeglar företagets framgångar, finns inte den aspekten hos guld.  

Guld har fördelen av att det har ett högt förtroende som betalmedel. Guld har en lång historia och det går inte att skapa mer av råvaran (men tack vare nya fyndigheter ökar den totala guldmängden något varje år). I tider när valutor kan svaja och i värsta fall krascha, är det många som söker sig till det klassiska guldet. I sådana fall kanske det inte är guldets värdeökning man söker, utan bara en trygg hamn för ens kapital.

Att investera i guld innebär antingen att du får fysiskt guld eller att du köper värdepapper som följer ett guldindex.

Fördelar med att investera i guld:

 • Guld förväntas inte krascha likt ett aktiebolag eller valuta
 • Historiskt sett ger guld avkastning vid försäljning
 • Guld är mycket tåligt och kan också användas rent praktiskt
 • Du kan spara mycket stora belopp i små fysiska kvantiteter.

Nackdelar:

 • Det är omständligt att förvara fysiskt guld. Bankfack blir mer sällsynta och förvaring hemma kräver tunga kassaskåp.
 • Guld ger ingen ränta eller aktieutdelningar under tiden du äger det. Den eventuella avkastningen kommer endast dagen då guldet säljs.

Investera i kryptovalutor

Att investera i kryptovalutor som Bitcoin påminner om att investera i guld eftersom kryptovalutor likt guld inte ger någon avkastning under tiden du äger valutan.

Värdet på en kryptovaluta svänger mycket. Just det är också risken med kryptovalutor, priset bygger endast på spekulation eftersom det inte finns någon produkt på marknaden som hos vanliga aktiebolag. Till skillnad från vanliga valutor finns det heller ingen regering som går i god för kryptovalutor.

Kryptovalutor är dock mer än rena spekulationsobjekt, de erbjuder också något som lockar utöver förväntad värdeökning. Några anledningar till att människor investerar i kryptovalutor är:

 • Man vill av olika anledningar inte använda de centraliserade valutorna.
 • Användaren kan vara helt anonym vid transaktioner.
 • Överföringar mellan länder är enkel och avgiftsfri eftersom valutan saknar nationsgränser.
 • Valutans värde bestäms av tillgång och efterfrågan och är mycket svår att manipulera.

Kryptovalutor används liksom vanliga valutor också vid betalningar. Men dess extrema volatilitet (värdeändringar) gör att den är svår att ha som tryggt betalmedel. Dessutom är det krångligare att göra transaktioner med kryptovalutor än vad det är att handla med kort eller swish i matbutiken, i den mån valutan accepteras.

Nackdelar med att investera i kryptovalutor kan sammanfattas med

 • Volatila kurser
 • Ej prövade i en riktig kris
 • Inga statliga (lagstiftande) intressen som går i god för valutan
 • Skapar inget mervärde, värdet kommer genom spekulation

Är det tryggt att investera hos 4Spar?

Att investera pengar kommer alltid med en viss risk. När du sparar hos 4Spar får du en hög ränta, men ditt insatta kapital omfattas inte av den statliga insättningsgarantin. Det betyder att du kan förlora ditt belopp om 4Spar hamnar i obestånd.

Att investera kan betyda mycket

Ordet investering är oftast förknippat med aktieinvesteringar och inte med sparande (även om man kan mena att 4Spars räntor gör att sparandet hos oss ses som en investering.)

Begreppet att investera har på senare år kommit att användas även när tillväxt av kapital inte finns i sikte. Hur ofta hör man inte någon säga att de ska investera i ett par nya skor? Eller investera i sig själva, eller investera i en resa? Det som tidigare kallades för konsumtion, benämns idag ofta som investering.

Orsaken till det kan jag, författaren till detta blogginlägg, bara spekulera i. Har det skett en idealistisk förskjutning, så det psykiska välbefinnande som följer av ett par nya skor, nu jämställs med en kapitalvinst? Om att ”må bra” har blivit synonymt med avkastning, är det också logiskt att konsumtionsköp ses som investeringar. Eller kan det bakom den nya användningen av ordet investera ligga en önskan att dölja att man egentligen konsumerar? Hur ordet investera kommer användas i framtiden återstår att se.

Investera i sparande hos 4Spar

Klicka här för att registrera dig och öppna ett konto hos 4Spar.