Du som sparar pengar är förstås på jakt efter den bästa sparräntan. 4Spar erbjuder några av marknadens högsta sparräntor – helt avgiftsfritt! Du kan själv välja om du vill binda beloppet mot en högre sparränta, eller ha möjlighet till fria uttag men då mot en något lägre sparränta.

Frågor det är bra att ställa sig när man kikar efter den bästa sparräntan är: Hur mycket pengar vill jag spara? Vill jag buffertspara eller binda pengarna? Hur länge kan jag tänka mig binda pengarna? Vilken risk vill jag ta? 4Spar kommer i tur och ordning guida dig genom de olika frågorna i din jakt på den bästa sparräntan!

PS. Vill du redan nu komma igång med ditt sparande hos 4Spar som har några av marknadens bästa sparräntor? Klicka här för att börja spara. Obs! Dina insättningar hos 4Spar omfattas inte av den statliga insättningsgarantin.

Hur mycket pengar vill jag spara?

När du kikar efter den bästa sparräntan är det klokt att i förväg ha bestämt hur mycket du vill spara. Detta eftersom du i regel får den bästa sparräntan när du binder sparandet. Och med ett bundet sparande kan du inte efteråt sätta in mer pengar på samma sparkonto.

Det betyder att om du binder ditt sparande i exempelvis 12 månader, men vill sätta in mer på sparkonton efter tre veckor, så går inte det. (Hos 4Spar kan du dock alltid* kostnadsfritt öppna ett nytt sparkonto om du vill spara mer pengar). *Givet att du inte har nått gränsen på maxbelopp för sparande, 50 000 kr.

Bör jag binda mitt sparande?

När du binder ditt sparande får den bästa sparräntan. Men det finns olika sätt att resonera kring sparande. Finns det tillfällen då det är bättre att inte binda pengarna och istället få en lägre sparränta?

Svaret beror helt på hur dina behov ser ut. Om du är i stånd att köpa en lägenhet och behöver kontantinsats tillgängligt är det mindre lämpligt att binda sitt sparande. Det samma gäller förstås om du vill ha en buffert för oförutsedda utgifter och dylikt. Då är det mer passande att välja ett sparkonto med fria uttag och inte enkom gå efter den bästa sparräntan.

Vilken risk vill jag ta?

Frågan om risk hänger samman med frågan om att binda sitt sparande. Om du exempelvis bara går efter den bästa sparräntan och binder upp allt ditt kapital på två år så gör du det med en viss risk. Risken ligger i att något oförutsett kan inträffa och att du behöver åtkomst till ditt kapital innan bindningstiden har gått ut. Om du har bundit alla dina pengar står du på bar backe och nödgas i värsta fall ta ett lån vars ränta kanske överstiger det du har på sparandet.

Du bedömer förstås själv, men det kan vara förnuftigt att alltid ha ett flexibelt buffertkonto. När du har bufferten säkrad kan du tryggare binda överskottet till den bästa sparräntan. Att spara hos inlåningsföretag som 4Spar innebär också en viss risk i jämförelse med att spara hos en konventionell bank. I de flesta fall erbjuder inlåningsföretag den bästa sparräntan i jämförelse med banken, men samtidigt är det vanligt att inlåningsföretagen inte omfattas av den statliga insättningsgarantin. 4Spar gör det inte. Det är också en risk att ta med i bedömningen.

Sugen på att öppna ett sparkonto? Den bästa sparräntan hos 4Spar är 7%, klicka här för att börja spara.

Spara eller amortera?

Ponera att du finner ett erbjudande om den bästa sparräntan på marknaden. Ändå kan det löna sig att amortera istället för att spara, trots den uppenbart lockande räntesatsen! Hur kan det komma sig?

Även om ditt sparande sker till den bästa sparräntan kan räntan på lånet vara ännu högre och därför ge en förlust totalt sett. Med andra ord sparar du mer pengar på att amortera istället för att sätta in beloppet på ett sparkonto. Exempel:

Med ett lån på 10 000 kr till en årlig ränta på 20% kommer räntekostnaden för lånet bli 2000 kr. Om du samtidigt sparar 10 000 kr till en ränta på 7% kommer din ränteutbetalning vara på 700 kr. I vårt exempel skulle du spara 1300 kr på att direkt betala av lånet istället för att spara pengarna.

Självfallet gäller också det motsatta. Om dina låns ränta understiger sparräntan på ditt sparande så får du ut mer av att spara än att amortera.

Bästa sparräntan hos 4Spar

Nedan följer en sammanfattning av 4Spars sparerbjudanden. Du kan läsa samma information på vår startsida där du också direkt kan börja spara till vår bästa sparränta.

Den bästa sparräntan hos 4spar är på 7%. 4Spar erbjuder två olika sorters sparande, bundet och flexibelt. Det flexibla sparandet heter Inlåningskonto och har en sparränta på 5,5%.

Våra konton med fast sparränta heter Räntekonto och det är alltså där du finner den bästa sparräntan. Räntekonto med ett års bindningstid har en sparränta på hela 7%. Det finns tre alternativ för den som vill binda sitt sparande, tre månader, sex månader och tolv månaders bindningstid med respektive sparränta på 6,1%, 6,6% och 7%.

Mer än bra sparränta

Här följer lite information om att spara hos 4Spar

Det är avgiftsfritt att spara hos 4Spar. Det kostar heller inget att sätta in eller ta ut sina sparpengar. Transaktionerna sköts genom Trustly som ser till att överföringarna går snabbt och säkert. 4Spar klassas som UC GOLD vilket indikerar att vi är en trygg och solid partner att göra affärer med.

Maxbelopp

Det högsta belopp du kan ha hos 4Spar är 50 000 kr. Om ditt insatta belopp förräntar sig över det sätts överskottet automatiskt in på ditt förvalda bankkonto.

Så här går det till

Oavsett om du väljer vårt konto med fria uttag eller väljer att binda pengarna till den bästa sparräntan hos 4Spar, är förfarandet att börja spara lika snabbt och enkelt. Du gör så här:

  1. Ansökan görs online på vår registreringssida. Du behöver BankID/ E-legitimation. När du fyllt i ansökan får du ett e-brev.
  2. Insättningar görs säkert och snabbt av Trustly genom ditt bankkonto.
  3. Överföring till ditt förvalda bankkonto sker automatiskt om ditt saldo överstiger beloppsgränsen på 50 000 kr.

Som du kan läsa är det enkelt, säkert och avgiftsfritt att spara hos 4Spar. Obs! Ditt insatta belopp omfattas inte av den statliga insättningsgarantin.