Med avkastning på 6,6% erbjuder vårt Räntekonto den bästa räntan hos 4Spar. När du sparar på något av våra Räntekonton binder du sparandet i 6 eller 3 månader mot räntorna 6,6% och 6,1%. Om ett obundet sparande passar bättre för dig finns vårt Inlåningskonto med ränta på 5,5%.

Öppna ett konto idag och spara till den bästa räntan hos 4Spar. Klicka här för att öppna ett konto. Obs! Dina insättningar omfattas inte av den statliga insättningsgarantin.

Jag vill gärna börja spara till den bästa räntan hos 4Spar, hur gör jag?

Det är mycket enkelt att öppna ett konto hos oss, och processen är likadan oavsett om du sparar på ett Inlåningskonto eller på ett Räntekonto med den bästa räntan.

Så här går processen till:

  • Registrera dig med hjälp av BankID/E-legitimation och erhåll en länk som skickas till din e-postadress.
  • Din kontoansökan bekräftas när du klickar på länken.
  • Klart! Ditt konto är nu öppnat och du får mer information om hur du gör insättningar.

När du öppnar ett nytt sparkonto blir det automatiskt ett Inlåningskonto. Om du istället vill spara i ett bundet konto till den bästa räntan, eller till någon av de andra bundna kontona, kan du ändra det i din profil. Läs mer om processen att öppna konto här.

4Spars olika sparformer

När du binder ditt sparande erbjuds du högre ränta. Hos 4Spar kan du binda ditt sparande i tre eller sex månader. Den bästa räntan hos oss är på hela 6,6% och den får du om du binder ditt sparande den längsta tiden.

Jämför de olika sparkontona i tabellen nedan.

4Spar erbjuder olika sparformer med villkor som passer alla sorters sparande. Nedan hittar du en snabböversikt över våra konton.
Detaljerad information om varje specifik sparform finns nedan.

KontoBindningstidRäntetypÅrsräntaEffektiv ränta*
Inlåningskonto 5.5 %IngenRörlig5.5%5.50%
Räntekonto 3 månader3 månaderFast6.1%6.24%
Räntekonto 6 månader6 månaderFast6.6%6.71%

* Effektiv ränta, d.v.s. räntan uttryckt som en årsränta vars ränteutbetalning sker varje år (EAR) beräknas enligt EAR = (1+r/365*d*)^(365/d)-1 där r = Årsränta, d = räntedagar.

Kapitalisering av Räntekonton sker först vid löptidens slut. Detta medför att den effektiva räntan på Räntekonton med en löptid på 1 år eller mer blir något lägre än årsräntan.

För Räntekonton med en löptid som är kortare än ett år blir den effektiva räntan högre än årsräntan, eftersom räntan kan återinvesteras efter kapitaliseringen. Du får alltså en ränta-på-ränta-effekt. Tänk dock på att det totala kapitalet per person aldrig får överstiga 50 000 kr, vilket medför att räntan inte alltid kan återinvesteras om det medför att det totala kapitalet överstiger maxbeloppet.

Ytterligare information om våra olika sparkonton:

  • Inlåningskontot har ingen bindningstid samt fria insättningar och uttag. Minsta insättning är 1000 kr och kontot har ingen uppsägningstid.
  • De tre Räntekontona har en minimumbeloppsgräns på 10 000 kr.
  • Alla våra konton är kostnadsfria att öppna och använda. Inga avgifter för uttag, ränteutbetalningar och insättningar med andra ord.   
  • Maximumbelopp du kan spara per person är 50 000 kr. Om insättningen förräntar sig över det beloppet betalas överskottet automatiskt ut till ditt förvalda bankkonto.
  • Du kan öppna flera konton och kan därför både spara till den bästa räntan och ha ett Inlåningskonto med fria uttag samtidigt. Tänk bara på att maxbeloppet är 50 000 kr totalt oavsett antalet konton du öppnar.

Binda till bästa räntan eller möjlighet för fria uttag?

När du upprättar ett sparkonto är det en mycket god idé att först tänka igenom vad syftet med sparkontot är. Det är vanligt att spara bara för att få avkastning, och då faller valet på sparkontot med den bästa räntan. Men det är också vanligt att spara för att köpa något när tillfället dyker upp. Vid ett sådant sparande är det viktigare att snabbt ha tillgång till ditt kapital än att ha den bästa räntan.

Det betyder att om du har sparat pengar till en insats till en lägenhet så bör du inte välja det konto med den bästa räntan i väntan på att ett bra boende dyker upp. Istället bör du välja en sparform som möjliggör fria uttag, som vårt Inlåningskonto. Inlåningskontot har fortfarande en hög ränta i jämförelse med vanliga sparkonton. Varför det är så kan du läsa mer om nedan.

Ibland kan det vara värt att binda pengarna även om du sparar till något konkret. Säg att du sparar till ett bröllop som ska ske ett år framåt i tiden. Då kan du förmodligen tryggt binda dina pengar i tre eller sex månader eftersom du ändå kommer ha god tid att betala bokningar och liknande innan bröllopet.

Spara med eller utan insättningsgaranti

Den bästa räntan hos 4Spar är på 6,6%, vilket typiskt sett är långt över sparräntorna hos vanliga banker. En hög avkastning avspeglar alltid en risk den som satsar pengarna tar. När du sparar hos oss är dina pengar inte skyddade av den statliga insättningsgarantin och som kompensation för det erbjuder vi högre sparräntor.

Att spara hos oss påminner därför om risktagandet vid att investera i fonder eller aktier. Du får inte samma garantier som hos en vanlig bank med insättningsgaranti, men din utdelning hos 4Spar blir i regel högre. Det är också något du bör överväga när du väljer sparform.

Varför erbjuds den bästa räntan vid den längsta bindningstiden?

Oavsett i vilken bank eller företag du sparar hos erbjuds du i regel den bästa räntan när du binder ditt sparande längsta möjliga tidsperiod. Varför är det så? Svaret är att när du sparar hos exempelvis en bank så lånar du egentligen ut pengar till banken. Banken sitter inte stilla och endast vakar över dina pengar, tvärtom kommer de använda dina pengar på olika sätt under tiden de är bundna hos dem. Och ju längre tid du kan avvara ditt kapital, desto lättare får banken att planera hur de exempelvis ska investera pengarna de lånar av dig.  Precis som när du själv tar ett lån och betalar ränta, gör banken det samma mot dig.

Men det är inte bara för att det är lättare att planera det är fördelaktigt med långa bindningstider för banken. Om kapitalet är bundet länge har banken också mer tid på sig att göra långsiktiga investeringar, vilket i regel ger dem högre vinster. Tryggheten vid långa bindningstider är något de vill betala för, och därför kommer också den bästa räntan när du binder ditt sparande längsta möjliga tid.

Spara till den bästa räntan hos 4Spar

När du har läst så här långt, har du bestämt dig om du vill spara med fria uttag, till den bästa räntan, eller något däremellan?

Klicka här för att öppna ett konto hos 4Spar.