Funderar du på att investera i aktier eller fonder men vet inte vilken investeringsform du ska välja? Du kanske också är öppen för att investera i ett tredje alternativ, i ett fasträntekonto hos 4Spar?

I det här blogginlägget kan du läsa mer om aktier och fonder, men även om 4Spars produkter. Du kan öppna ett konto hos 4Spar dygnet runt, ansökan görs via hemsidan.

Obs! Resonemangen i den här artikeln ska ej ses som ekonomisk rådgivning!

Aktier eller fonder?

Till att börja med kan det vara en god idé att påminna sig om skillnaden mellan aktier och fonder. En aktie är en ägarandel i ett bolag och en fond består av flera aktier från olika bolag.

Vad ska jag välja, aktier eller fonder?

Tre relevanta frågor när du reder ut om du ska investera i aktier eller fonder är: Hur mycket arbete vill du lägga ner på ditt investerande? Vilken risk är du beredd att ta? Och hur långsiktigt vill du investera?

  • Hur mycket tid vill du lägga ner på ditt investerande? Om du vill tänka så lite som möjligt på dina investeringar är fonder ett bättre alternativ än aktier. Varför? Aktiehandel kräver mycket kunskap om bolagen du handlar med. Dessutom kräver seriös aktiehandel att du regelbundet följer börsen.
  • Hur stor risk vill du ta? När du funderar på om du vill investera i aktier eller fonder är det viktigt att du är medveten om vilken risk du är villig att ta. Aktier är i regel förbundet med större risker än fonder. Detta eftersom när du investerar i en aktie är ditt kapital knutet till ett enskilt bolags öde. När du investerar i fonder minskar du riskerna för stora och snabba förluster eftersom du sprider ut risken.

Hur långsiktigt vill du investera? Svaret är att oavsett om du investerar i akter eller fonder bör du ha ett långsiktigt tänk. Med det sagt så lämpar sig aktiemarknaden helt klart bättre för kortsiktiga investeringar än vad fondmarknaden gör. Snabba köp- och säljbeslut och daglig handel är ett aktiefenomen. Men kom ihåg att det är både svårt och riskfyllt att nå framgång med daglig aktiehandel! Risken finns att du säljer när aktien är låg, och köper in dig när den står på topp. Vid fondinvesterande förlitar man sig på att börsen växer över tid, utan att bekymra sig allt för mycket över tillfälliga upp- och nedgångar.

Oavsett om du väljer att investera i aktier eller fonder är det bra att ha en plan. I fallet aktier kan det till exempel vara att du i förväg bestämmer dig för att sälja 30% av innehavet i ett bolag när aktien värderas till ett visst belopp.

Vad är enklast att investera i, aktier eller fonder?

Fonder är enklare att investera i eftersom många fonder förvaltas av banker eller fondbolag. Det betyder att du själv inte behöver följa upp varje enskild aktie i fonden, förvaltaren sköter det arbetet åt dig. Ditt jobb blir bara att välja fond (som du också kan få hjälp med att välja). Många fonder är därför belagda med en förvaltningsavgift.

Som aktieinvesterare måste du själv fatta alla beslut. Du bör därför ha god kännedom om bolagen satsar på, till exempel deras investerings- och avkastningshistorik.  Men även om du har full koll på ett bolag och faktiskt lyckas sälja ditt innehav i rättan tid, måste du sedan veta i vilket nytt bolag du ska stoppa in dina frigjorda vinster i. Det betyder att du måste känna till flera andra bolag och ha en känsla för vilka som är på uppgång. 

Med andra ord, aktiehandel kräver tid och engagemang på ett helt annat sätt än vad fonder gör.

Att välja mellan aktier och fonder

Valet av investeringsform behöver inte stå mellan antingen aktier eller fonder, du kan förstås välja både och. I så fall kan det vara en god idé att ha största innehavet i fonder, så att du med ett mindre belopp i lugn och ro kan lära dig aktiemarknaden.

Aktier eller fonder… eller 4Spar?

Ett fasträntekonto hos 4Spar erbjuder fasta räntor på 5,5 – 6,6 %. Ett fasträntekonto påminner om ett vanligt bankkonto, men har en högre ränta och det insatta kapitalet omfattas inte av den statliga insättningsgarantin.

Till skillnad från när du köper aktier, eller fonder, behöver du med ett fasträntekonto inte lägga tid på att hålla kolla på aktiebolag eller få råd av fondförvaltare. Allt du behöver göra är att öppna ett kostnadsfritt konto hos 4Spar. Ditt insatta kapital används för 4finance-koncernens expansion.

Några av fördelarna med att investera hos 4Spar:

  • Våra räntekonton har några av marknadens ledande räntor.
  • Du betalar inte någonting, någon gång. Hela processen, från registrering till uttag av förräntat kapital, är avgiftsfri.
  • Du vet redan vid ingånget avtal vilken räntesats du förväntas få.
  • Två sparformer för flexibilitet. Antingen ett konto med fria uttag eller ett bundet sparande mot en högre årsränta. Välj själv!

Tycker du att 4Spar verkar vara ett bättre alternativ än aktier och fonder? Öppna ett konto idag! (Obs. Ditt insatta kapital omfattas inte av den statliga insättningsgarantin.

Inlåningskonto eller Räntekonto

4Spars Inlåningskonto har fria uttag och en ränta på 5,5 %. Du kan också välja att binda pengarna mot en högre ränta. Med tre månaders bindningstid får du 6,1% ränta, och för sex månader 6,6% ränta.

Observera att ditt insatta kapital inte omfattas av den statliga insättningsgarantin.

Vi hoppas denna artikel har hjälpt dig att bestämma dig om du vill investera i aktier eller fonder – eller hos 4Spar!